Dabas

ismertető, Dabasi képek, galéria




Dabas

Dabas város Pest megye délkeleti részén, a Pesti-síkság és a Kiskunság találkozásánál fekszik. A mai város a területén korábban létezett négy falu Gyón, Alsódabas, Felsődabas és Sári, illetve két, mára belterületté átalakult tanyacsoport Dabasi Szőlők és Sáribesnyő összevonásával jött létre. Lakossága 16 ezer fő. A város a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét mellékvasútvonal mentén fekszik. Keletre fut az M5-ös autópálya, amelyen Dabas szomszédságában Újhartyánban találni lehajtót.


Dabas a Kiskunság kapuja, itt találkozik a Pesti-síkság lápvidéke a Kiskunság dűnéivel. Tegyen egy sétát Dabason a XIX. század kisnemesi kúriáinak, műemlék templomainak világában. Belekóstolhatunk Dabas-Sári szlovák ételeibe vagy ellátogathatunk a gyóni magyar tájházba. Látogasson el a régi alföldi várárok hangulatát idéző dabasi vásárba, itt még nyugodtan lehet alkudni a kiszemelt kecskegidára. Dabas a modern szórakozások városa is. A strandon óriáscsúszda, a tanyák között roncsderbik, a Dabasi Sportcsarnokban pedig nemzetközi sportesemények, kiállítások és minden hónapban más könnyűzenei koncert várják látogatóikat.

LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK
A XIX. századi Alsó-Dabas kis- és középnemesei számos kúriát építettek a mai Dabas környékén, amelyeket akkoriban gyümölcsösök és szőlőskertek vettek körül. Bár a XX. században sok épület elpusztult, jellegét veszítette, többségük viszont máig meghatározza a dabasi városképet. A '90-es években elindult a kúriák felújítása, ma 19 nemesi épületével Dabas a kúriák városa. Mindenképpen érdemes egy nagy sétát tenni Dabas belvárosában a régi épületekben, parkokban gyönyörködve!

KULTÚRA
A város kulturális életének legfontosabb intézménye a Kossuth Művelődési Központ (volt Nemesi Casino). A különböző településrészek kultúráját színesíti a Halász Móricz Kúria (Gyóni Faluház), Sári Faluház és a Dabasi-szőlők Művelődési Ház. Dabas továbbá egy több mint 40 ezer kötetes könyvtárral is rendelkezik.

A Gyóni Géza-emlékszoba Dabas Város Önkormányzatának támogatásával 2002. júniusára készült el. Újságcikkek, eredeti kötetek, személyes tárgyak, levelek és régi fotók mozaikjai segítségével ismerhetik meg a látogatók a mártír sorsú költő életútját.

A gyóni Halász Móricz kúriában 2004-ben nyílt emlékszoba Halász Mihály tiszteletére, akinek ez az épület volt a szülőháza. A több nyelven beszélő, Oxfordban végzett Halász Mihály egyik kedvenc időtöltése a vadászat volt, ezért számos trófea, állatbőr gazdagítja a kiállítást. Ezek mellett számos régi bútor, családi kép és festmény, valamint különlegességként egy díszmagyar látható a szobában.

A Dinnyés-emlékszoba 2008. őszén, a II. Szőlősi Napok programsorozat folyamán került felavatásra és átadásra. A tárlat jelentős része az alsódabasi, alsódabasi-szőlősi birtokos Dinnyés család képi és tárgyi emlékeiből áll. A kiállított képek a család életét mutatják be az 1900-as évek elejétől, kiemelve a legmeghatározóbb és leghíresebb Dinnyés Lajos személyiségét.

Velikovszki Pál a Kossuth Vadásztársaság elnöke volt , ezt a tisztséget 10-15 éven keresztül töltötte be. Összesen 16 agancs díszíti az emlékszoba falait, de ennél sokkal több van, körülbelül 70. Az agancsokon kívül a szobában megtekinthető még egy rókabunda, vaddisznó bundája, 1-2 kitömött állat.

A Kossuth Ház, történelmi vonatkozásai miatt a város jelentős műemléke. 1998 decemberében kezdte meg működését, mint Kossuth Ház Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény. A Kossuth Ház Galéria állandó kiállításai: Dabas építészeti értékei (a klasszicista kúriák múltja és jelene) címmel, archív és mai felvételekkel, valamint Dabas, a nyolc torony városa címmel a Dabason található nyolc templom építészeti és belsőépítészeti értékeinek bemutatása.

FÜRDŐKULTÚRA
2001. júniusában 20 év szünet után újra megnyitotta kapuit a Dabasi Strand, amelynek területén a feszített víztükrű 25 m-es úszómedence és egy fokozatosan mélyülő fürdőmedence mellett két db fűtött 28-30°C-os gyermekpancsoló medence, valamint óriáscsúszdák szolgálják a vendégeket. A strand területén található még egy csónakázótó, valamint egy horgásztó.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KIRÁNDULÓHELYEK
Már a város határa is megannyi természeti látványosságot kínál az érdeklődőknek: az északi részen az ócsai ősláp természetvédelmi területével, déli végén a régi vad Kiskunságot idéző homokdűnékkel, borókás-nyárasokkal, igazi pusztai hangulattal. Ez a vidék kiváltképp alkalmas arra, hogy gyalogos, kerékpáros vagy lovas kirándulásokkal múlassuk az időt.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET
A középkorban csak egy Dabas volt ismeretes, s mint népes helyet már 1270-ben említik az oklevelek. Gyón IV. Béla alatt már fennállt, s ugyan a tatárjáráskor elpusztult, de a XV. század közepére ismét lakott település. A török hódoltság végére az egész környék elnéptelenedett, s az 1690-es összeírás alkalmával, mint lakatlan területet vették számba.

A megye egyik legfiatalabb városa három, illetve négy eltérő történelmi múltra visszatekintő, egymástól markánsan különböző rétegződésű község összevonása eredményeként alakult ki. A város északi felén elterülő Sári, amit - akárcsak szomszédait - a török 1597 körül pusztított el.

Új birtokosa az 1700-as évek elején katolikus szlovák úrbéresekkel telepítette be. A település déli felén Gyón található. Pusztáit az 1720-as években kezdték betelepíteni református magyar, majd evangélikus szlovák jobbágyokkal.

A Sárival szomszédos Felsődabas annyiban hasonlít hozzájuk, hogy ide is telepítettek jobbágyságot, katolikus magyar úrbéres lakossága a XVIII. században önálló községgé szerveződhetett. Alsódabas, szomszédjával, Gyónnal együtt került az 1720-as években a Halász család kezébe.

A pusztát benépesítő református család és rokonaik ide viszont sosem telepítettek jobbágyságot. Alsó- és Felsődabast 1947-ben kormányhatározattal egyesítették, 1966-ban pedig hozzácsatolták Gyónt és Sárit is.

1970-re Dabas így érte el a 13000-es, valóban kisvárosias népességet, s miután a fejlesztési prioritások nyomán kiépültek a várossá nyilvánítás infrastrukturális feltételei, nagyközségi, 1984-től városi jogú nagyközségi rangot kapott, melyre 1989-ben a várossá nyilvánítás tett pontot.

Települések Dabas közvetlen közelében

Települések Dabas környékén